Агенциите за коли под наем във Варна – защо да ги изберем

Има много причини да потърсим кола под наем във Варна. Rent a car фирмите не са една и две и основния поток клиенти, които осигуряват тяхното съществуване е през лятото, когато населението Виж още ››

За първи път пикап с пет звезди

Euro NCAP, сподели голямата новина в която се съобщава, че Ford Ranger стана първият пикап в историята, получил рейтинг 5 звезди по безопасност със забележителни резултати във всички категории. Това е истински Виж още ››

Новата S-Class – натъпкан до тавана с технологии Mercedes

Пет нови модификации на тема S-Class от немският производител Mercedes се очакват: седан с 4 врати, купе с къса база, две удължени модификации и за сефте – кабриолет с мек покрив. Стандартната Виж още ››

Факт: От Ловеч излезе първият български автомобил

Млади автомобилни инженери от “Литекс Моторс” АД направиха първия автомобил на китайската марка Great Wall. Моделът е Voleex C10. “Литекс Моторс” АД съобщиха, че разработката ѝ е начало на така нареченото пробно Виж още ››

Новата серия на BMW 3

Безспорно това е най-продаваният модел “Премиум” в света. Премиерата му се състоя в BMW Welt Новият спортед седан на германският производител показва по изключително нов начин вече познаия ни дизайн на модела. Виж още ››

Nissan GT-R ще вози американската полиция

Американската полиция ще бъде оборудвана със специално направени Nissan GT-R автомобили. Битката на ченгетата по пътя с наглите мародери поема в съвсем нова посока с мощния GT-R на Nissan. Виж още ››

Bentley EXP 9 F – SUV от британците

Потвърждението на новината идва от CEO-то на автомобилната компания – Волфганг Дюрхаймер, който казва че SUV модела на Bentley е вече в процес на разработване и се архитектурно се базира на следващото Виж още ››

 

Monthly Archives: May 2011

Последен шанс

Президентът Барак Обама качва чиновниците на електромобили

Плановете на президентството са до 2025 година страната да намали с една трета вносът на нефт. В изпълнение на тази цел властите смятат да качат поне един милион американци на електромобили и хибриди до 2015 година.

Още миналата година Барак Обама стана първият президент в историята на страната подкарал елекромобил – Шевролет Волт. Автомобилът разполага с електромотор с мощност 150 к.с., литиево-йонен акумулатор и бензинов двигател 1,4-литра, който се използва само за зареждане на акумулаторите по време на движение.

С напълно зареден акумулатор и един резервоар гориво колата изминава над 500 км път, 60 от които в чисто електрически режим.

Браво на тези Българи, финалът

Ако ви се струва малко, има и още – бялата Lyna H2 на ТУ София спечели и третата награда за безопасност ADAC Safety Award. Българите я заслужиха с монтирането на шок сензор, който в случай на удар прекъсва подаването на водород в системата, и с двата странични ролбара.

Първи при водородните градски автомобили спечели Холандския отбор от De Haagse Hogeschool със 104 км/1 квч, следвани по петите от норвежците от NTNU с 99 км/1 квч. Това не е изненада, тъй като тези два отбора си разменят местата още от 2007 г. досега. Холандците са първи през 2007, 2008 и 2010 г., но рекордът е на норвежците от 2009 г. Тогава NTNU измина 1246 км, но с еквивалента на 1 л гориво. Тази година обаче резултатите на всички колички, задвижвани от електричество, получено по какъвто и да било начин – водород, слънце, plug-in батерия, вятър, се измерват в километри, изминати с 1 квч енергия. Което, всъщност, е доста по-справедливо. Все пак, за феновете на старомодните литри за километър – 63 км/1 квч се равнява на около 480 км с литър бензин.

Вторият български отбор, отборът на ТУ Варна, го преследваше ужасно лош късмет и остана без резултат. Неприятностите на иначе красивата Пираня 2 започнаха още на официалното представяне в София, когато запалването сдаде багажа. На самата писта EuroSpeedway край Лаузиц в Германия проблемите се трупаха един след друг. Първо се оказа, че организаторите настояват автомобила да има стоп. Как се връзва стоп към камшично запалване е отделен въпрос и това организаторите не ги вълнува. Решението беше светодиоди, захранвани от акумулатора и елементарно ключе на таблото.

След това пък се оказа, че в документите на варненци липсва печат от конференцията по безопасност, а за капак на всичко при първото излизане на пистата двигателят изгуби мощност и всичките усилия на отбора не успяха да го съживят.

За ТУ София това е четвърто участие на Shell Eco-marathon. Показателно е, че студентите на доц. Трайков постоянно подобряват резултатите си и вече наистина можем да говорим за изградена традиция.

„Много трудности имахме с водорода. Успяхме обаче да ги оправим на място. Организаторите имат невероятни изисквания за безопасност. Допустимото изтичане на водород през което и да е съединение в системата е не повече от 10 ppm. Това са 10 частици на милион! Но сме много доволни от работата си и от резултатите”, каза доц. Борислав Трайков.

„Много сме доволни, няма как иначе да е. А да се качиш на подиума и да получиш индивидуална награда е голяма тръпка”, заяви с фалшива скромност капитанът на отбора Благой Бурдин.

Момчетата от ТУ София няма за какво да са скромни. Постиженията са плод на тяхната упорита работа и на безсънните им нощи, сега им остава да ги защитят догодина в Ротердам.
[color=CC0000]Ето и началото: [size=large][b][url=http://autobg.eu/modules/xnews/article.php?storyid=145]Браво на тези Българи[/url][/b][/color][/size]

В България ще правят уникални автомобили

От фирмата посочиха, че предпочитат моделите с т. нар. индуктивно зареждане, т.е. без свързване с кабели с устройството за зареждане. Тези модели обаче са по-скъпи от другите видове електромобили и три-четири пъти по-скъпи от същия клас автомобили на бензин.

В завода в Стара Загора ще бъдат произвеждани спортни автомобили подобни на Бугати. Планира се да има и поточна линия за семейни и градски електромобили с нисък разход на енергия.

Zero Carbon 2020 е готова да инвестира в завода 100 млн. лв. и се надява да получи европейски средства, с помощта на които да стартира производството.

Джеймс Робъртсън се похвали че вече имат 8 000 поръчки от различни страни като Англия, Австрия и Германия.

Как да си отворите колата, ако си забравите ключовете

Най-скъпата кола в света

От август Бугати Type 57SC Atlantic може да се види в Музея на автомобила в Калифорния.

Колата разполага с 8-цилиндров двигател с мощност 200 к. с. и обем 3257 куб. см, но облекчената конструкция й позволява въпреки преклонната й възраст да е много маневрена и да развива скорост от 200 км/час.

Преди години Бугати Atlantic е била първият истински суперавтомобил.