Агенциите за коли под наем във Варна – защо да ги изберем

Има много причини да потърсим кола под наем във Варна. Rent a car фирмите не са една и две и основния поток клиенти, които осигуряват тяхното съществуване е през лятото, когато населението Виж още ››

За първи път пикап с пет звезди

Euro NCAP, сподели голямата новина в която се съобщава, че Ford Ranger стана първият пикап в историята, получил рейтинг 5 звезди по безопасност със забележителни резултати във всички категории. Това е истински Виж още ››

Новата S-Class – натъпкан до тавана с технологии Mercedes

Пет нови модификации на тема S-Class от немският производител Mercedes се очакват: седан с 4 врати, купе с къса база, две удължени модификации и за сефте – кабриолет с мек покрив. Стандартната Виж още ››

Факт: От Ловеч излезе първият български автомобил

Млади автомобилни инженери от “Литекс Моторс” АД направиха първия автомобил на китайската марка Great Wall. Моделът е Voleex C10. “Литекс Моторс” АД съобщиха, че разработката ѝ е начало на така нареченото пробно Виж още ››

Новата серия на BMW 3

Безспорно това е най-продаваният модел “Премиум” в света. Премиерата му се състоя в BMW Welt Новият спортед седан на германският производител показва по изключително нов начин вече познаия ни дизайн на модела. Виж още ››

Nissan GT-R ще вози американската полиция

Американската полиция ще бъде оборудвана със специално направени Nissan GT-R автомобили. Битката на ченгетата по пътя с наглите мародери поема в съвсем нова посока с мощния GT-R на Nissan. Виж още ››

Bentley EXP 9 F – SUV от британците

Потвърждението на новината идва от CEO-то на автомобилната компания – Волфганг Дюрхаймер, който казва че SUV модела на Bentley е вече в процес на разработване и се архитектурно се базира на следващото Виж още ››

 

Полезни съвети при шофьорски курсове

Шофьорски курс

Обучението на млади шофьори е трудно, защото то винаги поставя големи изисквания. От една страна стресирани са водачите, защото биват наблюдавани под лупа, от друга страна самите инструктори много често се обтягат повече, отколкото е необходимо.

Това накрая привършва в като резултат във взимането на книжка от един млад шофьор, който е можел да бъде много по-добре подготвен ако се е обучавал в една по-малко стресираща среда.

Какво казват инструкторите?

Помолени да посочат кое е това, което пречи на повечето бъдещи млади шофьори най-много по време на карането на своите шофьорски курсове, повечето специалисти посочват като главен проблем напрежението.

Те обясняват, че докато повечето млади хора дават вид на много самоуверени, спокойни и непоколебими, много от тях всъщност са толкова стресирани, напрегнати и обезпокоени, че допускат грешка след грешка върху неща, които всъщност вече знаят и би трябвали лесно да приложат на практика.

Макар и вече пълнолетни, много млади хора все още не надраснали детското си самосъзнание и всъщност отиват на шофьорските курсове затънали и сковани в страх, нерви и напрежение.

Разбора се, това е напълно естествено, защото едва ли има човек, който да не се чувства неприятно в подобни ситуации. Няма как да се отпуснеш напълно когато някой те наблюдава, следи за всяка твоя реакция и като резултат това се отразява на шансовете ти да станеш шофьор.

В цялото това нещо няма нищо полезно за бъдещия шофьор, а и няма как да бъде от ползва, защото когато човек е под силно напрежение, той или тя всъщност започва да възприема много по-бавно и трудно.

Стресираният човек не може да вземе елементарни решения, за които всъщност е подготвен и освен това това може да накара бъдещият шофьор да усвои по-бавно най-важите правила и маниери при шофиране.

Къде се крие проблемът?

За наличието на този проблем виновните са и от двете страни. От една страна това са младите хора, които са под голям стрес именно защото не си позволяват да сгрешат.

Това обаче е обучение и именно тук е моментът човек да усвоява нови неща. Именно за това в колата има инструктор и точно за това всички останали участници в движението са информирани, че тази кола е учебна.

Когато всичко е под контрола на опитен инструктор, то кандидат шофьорът трябва да се отпусне и да се остави на напътствията на въпросния инструктор. Само така може да има прогрес.

Освен това, кой очаква човек да бъде идеален в момента, в който тепърва усвоява нови умения? Грешките са нещо съвсем естествено, стига да се правят под надзора на опитен инструктор, който да обучава младия човек как да не ги допуска повече, а не когато човек вече е шофьор и кара сам по пътищата.

Тук обаче проблемът е и в самите инструктори. Те много често реагират доста остро на дребни прояви на невнимание, докато правилната реакция е да коригират внимателно поведението на водача на пътя.

Полезните практики

Една от полезните практики е да изберете своя инструктор не само като умения, но и като човек. Факт е, че шофьорският курс е основан на взаимодействие между ученик и учител, като между тях трябва да има добра комуникация и разбирателство, включително и на енергийно ниво.

Ето защо е най-важно човек да се спре на инструктор, с който може да се чувства комфортно и удобно. Преди да се запишете на шофьорски курс обяснете, че сте доста притеснени и вероятно ще допускате доста грешки.

По този начин самите вие ще се почувствате по-освободени и това непременно ще накара инструктора ви да работи по-спокойно с вас. Резултатът няма да закъснее и със сигурност ще останете приятно изненадани от това колко много ще научите и какво удоволствие може да бъде шофирането.

Не забравяйте и още нещо много важно, а именно, че никой не се е родил научен и всяко едно умение се усвоява постепенно. В началото вероятно ще сте изключително неловки и всеки очаква от вас именно това в началото на обучението ви като нов шофьор.

Позволете си и това да не успеете да се справите от първия път. Напълно нормално е някои хора да не успеят да се справят от първия път, все пак сте човек, а не машина.

Много хора не успяват да преминат успешно всички препятствия в самото начало и в последствие се налага да се явяват отново, но резултатът може да е един много по-добър шофьор, който може и знае как да предпази себе си и останалите на пътя.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *