Posted on: January 11, 2020 Posted by: Teodor Zahariev Comments: 0
problemi-kola

Загледайте се за момент в зоната където се намира вашия маншон за скоростен лост и топката за скоростния лост. Снабдена ли е тя с един специфичен бутон? Ако сте се питали каква функция изпълнява той, сега ние ще ви дадем отговора. Всъщност, този бутон се нарича overdrive (O / D) и е предназначен да осъществява регулация върху зъбната система на колата. Дори и при автоматичните автомобили, това е много полезно, стига да се научите да го използвате.

Всъщност използването на Overdrive (O / D) ще ви хареса много, защото спестява някой лев от гориво. Как става това? Ако го включите, той понижава оборотите на двигателя в минута и му дава възможност да работи по-икономично и да постига същите резултати. Така например, ако тръгнете да изкачвате височина, колата по принцип се натоварва доста, което става причина за по-голям разход на гориво. Ако сравните разхода с този, при каране на нормален, равен път, ще видите, че това е точно така. Същия ефект се получава и при използването на бутона Overdrive (O / D).

Както вече споменахме, не всяка топка за скоростен лост е снабдена с този бутон, тъй като новите автомобили са направени така, че да включват функцията автоматично, когато това е необходимо – при превишаване на определена граница на скоростта. Но ако разполагате с него, нищо не пречи да го използвате по предназначение и да се възползвате от по-малкия разход на гориво и съответно – спестяване на пари. Препоръчително е бутонът да е винаги включен.

Също така не забравяйте за доброто му поддържане – по принцип цялото купе се нуждае от внимание, редовно почистване и преглеждане за щети, така че, не пренебрегвайте този момент. Особено в участъка около вашия маншон за скоростен лост много лесно се събира прах, който редовно трябва да бъде отстраняван. Не забравяйте и редовно да забърсвате с влажна кърпичка топката на скоростния лост. Колкото по-добре се грижите за колата си, толкова по-малко проблеми ще имате с нея.

Leave a Comment